Susek ima najveću površinu atara u Beočinskoj opštini. u njemu su zastupljene sve strukture poljoprvrednih površina. Zahvaljujući prostranoj lesnoj zaravni najviše ima oranica. Od ukupne površine atara, koja iznosi 4045 hektara. na njive otpada polovina ili tačnije 49%.

    Poljoprivredom, kao osnovnom delatnošću, bavi se najveći broj stanovnika Suseka. Ratarske površine u Suseku iznose 2020 hektara , od čega deo pripada Zemljoradničkoj zadruzi Susek koja pomaže ratarima pri nabavci semena,đubriva,raznih hemijskih sredstava za zaštitu biljaka.

    Na potezima susečkih atara nalaze se brižljivo obrađene njive zasejane pšenicom, jesnjim ječmom, kukuruzom, sojom, suncokretom, sastricom... Manje površine su zasejane pivarskim ječmom za potrebe pivare u Čelarevu. U poslednje vreme se seje posebna vrsta ječma za ishranu stoke-TRITIKAl, koji se pokazao veoma uspešan i visokog prinosa po hektru, čak 25-40 T/ha. Prinos pšenice je 32-45 T/ha.

    Kukuruz je druga ratarska kultura u Suseku po jedinici zasejane površine. Uglavnom se seju rane sorte hibridnog kukuruza: NS 444,604,677 ...

    Od industrijskog bilja danas se najviše gaji soja i suncokret čije proizvode otkupljuje ZZ Susek, a proizvođači zbog sve većeg gajenja stoke jeftinim kukuruznim mekinjama, sojinom i suncokretovom sačmom hrane stoku.

    Od povrtarskih kultura u Suseku se najviše gaje: krompir, pasulj, luk, grašak, paradajz, paprika....  U baštama se gaje: mrkva, peršun, cvekla, španat... Susečani ove proizvode koriste uglavnom za sopstvene potrebe, a manji deo se prodaje na pijacama u susednim i većim mestima.

 

Vinogradarstvo je od velikog značaja za proizvodnju vina i rakije. Vrste grožđa koje se gaje: rizling, hamburg, slankamenka, smederevka, game... Od ostalog voća se gaje breskve i kajsije, jabuke i šljive (ledinkinje i stenlejke). Od koštuničavog voća se najviše gaji orah. Ovo voće podmiruje samo potrebe domaćinstva.

 

Stočarstvu se u Suseku poklanja velika pažnja, a naročito uzgoju svinja i goveda. Da su tržišne cene svinjskog i goveđeg mesa veće i uzgoj pomenute stoke bio bi veći. Susek je 1996/1997. godine zarazila svinjska bolest trihineloza, čiji su uzročnici pacovi i drugi glodari. Susek je opštini Beočin poznat kao najveći proizvođač mleka. U Suseku postoji 250 grla mlešnih krava a mleko otkupljuju ZZ Susek (350-500 litara dnevno) i privatna mlekara "Paroški" iz Novog Sada (750-1200 litara dnevno). Od ostale stoke se gaje: ovce, konji, koze...

 

Ribolov i lov su oduvek bili značajni za zanimanje meštana Suseka. Ribnjak u Suseku je smešten u jednom dunavskom limanu, okruglog oblika, površine 140 hektara. Vodom se napaja iz jednog dunavskog rukavca putem kanala ili velikim pumpama kada je vodostaj Dunava nizak. Krajem jeseni se voda iz ribnjaka ispušta i jezero se isušuje ,a u proleće se puni vodom zbog poribljavanja šaranskom mlađi.

 

Isušeni ribnjak

 

       Pored šarana ovde se gaje: smuđ, štuka, amur, tostolobik, som... U jesen se vrši izlov ribe i godišnje se izlovi 12-15 tona ribe. Ribnjak je u stavu firme "Ribarstvo" Petrovaradin. Uvreme visokog vodostaja Dunava 1965, 1975, 2002. i 2006 godine Ribnjak je bio preplavljen i ogromna količina ribe je izašla u Dunav, što je velika šteta za ribnjak. Područje ribnjaka je bogato raznim vrstama ptica, naročito čapljama, gnjurcima, rodama, labudovima,divljim patkama i Guskama što privlači stanovnike da se bave lovom. O divljači love se srne, košute, divlje svinje, lisice... jednom godišnje se organizuje lov na šakale, takozvani "Lov predatora".

 

Zanatstvo je razvijeno tek toliko da bi zadovoljilo potrebe i ono je svedeno samo na nekoliko zanata: pekarski, mesarski, frizerski, šnajderski, kovački, automehaničarski, ...

 

Trgovina je takođe slabo razvijena i zadovoljava lokalne potrebe. U selu postoji 8 prodavnica i to su najviše prodavnice mešovite robe a ostale su prodavnice pića , plastike i tekstila.

 

Saobraćaj: Susek je povezan sa okolnim mestima asfaltnim putem koji vodi uz Dunav a to je put Novi Sad-Beočin-Neštin-Ilok-Vukovar. Na ovoj deonici puta saobraćaj obavlja GSP Novi Sad, međunarodni saobraćaj "Dunavprevoz" i "Vojvodina" .Do 1978. godine u Suseku je bila asfaltirana samo glavno ulica u dužini od 7km od Koruške do Neština. Naporima CO Beočin i građana MZ Susek 1981. godine asfaltirano je i ostalih sedam ulica, tako da je kaldrmu zamenio asfalt. Susek je lokalnim putem povezan sa susednim selom Lug. Puteve održava JKP Beočin i preduzeće "Bačka put".

 

Turizam: Seoska crkva Sv. Arhangela Gavrila predstavlja značajan kulturno-istorijski spomenik. ona je 1770. godine sagrađena od kamena i bila pokrivena šindrom. 1779. godine ikonostas u crkvi je uradio umetnik Teodor Kračun-barokni slikar čije slikarstvo označava vrhunac srpskog baroknog slikarstva. U crkvi se čuva zastava dobrovoljaca prvog svetskog rata kao i mnoge druge znamenitosti zbog čega je crkva pod začtitom države.

 

 

↑ Ikonostas Crkve

 

 

↑  Izgled crkve sa zadnje strane

 

 

↑ Izgled crkve sa prednje strane

 

  Sport: U Suseku postoje fudbalski klub i ženski odbokajški klub.

    Fudbalski klub "Partizan" postoji od 1925. godine i do danas okuplja najmlađe selekcije omladinaca i seniora koji se takmiče u područnoj ligi Novi Sad.

    Ženski odbojkaški klub "mladost" osnovan je 2000. godine kada je izgrađena sportska hala. Članice su ženske Vojvođanske lige.

↑ Sportska hala

 

Brzi meni